Alles over de pioenroos

Een explosie van kleuren

De pioenroos – ook wel bekend als pioen en paeonie – is een schitterende lentebloeier. Wanneer de bescheiden knop opengaat ontvouwt zich een majestueus spel van kleuren, vormen en geuren. Verschillende soorten pioenrozen doen het prachtig in de tuin, en zeker ook in de vaas. Meer weten? Op deze pagina lees je alles over de pioenroos.

De pioenroos: een indrukwekkende lentebloeier

Pioenrozen zijn doorgaans alleen verkrijgbaar in de maanden mei en juni. Dit is omdat de pioenroos een echte lentebloeier is. En wat voor één! Of je ze nu in je tuin of in een vaas hebt staan: tijdens hun bloei geven ze een show weg die je niet snel zult vergeten. Wat begint als een vrij verfomfaaid knopje, groeit in korte tijd uit tot een explosie van kleur. Want wanneer de knop opengaat, komen er (afhankelijk van de soort) tientallen tot wel meer dan honderd delicate blaadjes tevoorschijn met kleuren en vormen die je niet kunt voorstellen. Tel daar ook nog eens de verrukkelijke geuren die de bloem afgeeft bij op, en je begrijpt waarom deze bloem zo ontzettend populair is.

Soorten pioenrozen

Je zou misschien denken dat de pioenroos familie is van de roos, maar niets is minder waar. De pioen komt namelijk oorspronkelijk uit China, uit de paeoniaceae-familie om precies te zijn. Er zijn wel meer dan 700 soorten pioenrozen, elk met hun eigen unieke kleuren, geuren en vormen. De bekendste pioenroossoorten zijn de volgende:

 • Paeonia Duchesse de Nemours. De Duchesse de Nemours is de absolute nummer één pioenroos: hagelwit, voortreffelijk geurend en dankzij het gemiddelde formaat perfect om te schikken. Een favoriet in ieder bruidsboeket!
 • Paeonia Karl Rosenfield. De Karl Rosenfeld is een schitterende roze-paarsachtige bloem die ook goed groeit in Nederland. Mooi dus ook voor in je tuin!
 • Paeonia Candy Stripe. Vijftig tinten roze, samen in één bloem. De roze en kersrode tinten op de witte ondergrond bieden telkens weer een uniek schouwspel. En ook écht uniek want wist je dat geen twee Candy Stripe pioenen hetzelfde zijn?
 • Paeonia Sarah Bernhardt. Ook de Sarah Bernardt is een bekende en ontzettend populaire pioen, vernoemd naar de bekende gelijknamige actrice. Deze iconische bloem herken je meteen door de weelderige roze kleur en het flinke formaat.
 • Paeonia Coral Charm. Deze pioensoort charmeert als geen andere tijdens de bloei. Het bijzondere van deze bloem is namelijk dat hij van kleur verandert. Eerst is hij koraal, dan lichtroze, dan zoetrood en vervolgens eindigt hij wit. Wat een schouwspel!

Pioenrozen in vaas

Pioenrozen staan heel mooi in je tuin, maar minstens zo mooi in een vaas! Boeketten met alleen pioenrozen kunnen heel sereen en stijlvol zijn, maar je kunt ze ook combineren met andere bloemen, zoals zonnebloemen, tulpen en chrysanten. Zeker wanneer je goed voor deze bloemen zorgt, zullen ze je huis opfleuren zoals weinig andere dingen dat kunnen doen.

Pioen verzorgen

Plant je pioenrozen in de tuin? Bedenk dan dat ze winterhard zijn, goed gedijen in kleigrond en ongeveer één meter hoog kunnen worden. Kies voor deze planten een zonnige plek met voedselrijke en gemiddeld vochtige grond. Een pioenroos in de tuin heeft verder niet veel verzorging nodig, al kun je tijdens ze tijdens de bloei wel beter plantenvoeding en ondersteuning geven. In de herfst kun je ze het beste tot iets boven de grond afsnoeien.

Heb je een prachtig boeket met pioenrozen als snijbloemen gekregen of zelf in huis gehaald? Met deze tips geniet je er het langst van:

 1. Gebruik altijd een schone vaas en zet de bloemen in schoon water. Op die manier krijgen bacteriën geen kans om de pioenrozen aan te tasten.
 2. Zijn de pioenrozen nog helemaal dicht? Gebruik dan bij voorkeur lauw water in je vaas. Staan ze al een beetje in bloei? Dan kan je het beste (ijs-)koud water gebruiken.
 3. Gebruik liever een vaas die iets te groot lijkt dan een vaas die aan de kleine kant is. Wanneer de pioenen namelijk uitkomen, hebben ze behoorlijk wat ruimte nodig.
 4. Snijd ongeveer twee tot vijf centimeter van de stelen af. Doe dit schuin en met een scherp (en schoon) mesje. Op die manier kan de bloem het beste water en plantenvoeding opnemen.
 5. Pioenrozen zijn stevige drinkers. Let daarom goed op het waterniveau en vul om de drie à vier dagen het water aan met goed koud water en extra plantenvoeding.
 6. Ze de vaas uit de hitte, dus niet in de volle zon of boven de verwarming. Kies ook plekje uit de tocht en uit de buurt van fruit, want daar kunnen de bloemen ook niet goed tegen.
 7. Komen de pioenrozen niet uit? Dan is het goed om te weten dat deze bloemen van nature een plakkerig suikerlaagje op hun knoppen hebben. Het kan zijn dat hierdoor de blaadjes te veel aan elkaar plakken. Wat je dan kan doen is de knop op zijn kop houden en dan voorzichtig het suikerlaagje afspoelen met lauw water. Niet rechtop, want dan komt het water in de bloem. Je zult zien dat ze dan alsnog snel gaan bloeien.

Symboliek van de pioenroos

Pioenrozen zijn planten die bol staan van de symboliek. Hij is vernoemd naar Paeon, de getalenteerde leerling van Asklepios. Paeon werd volgens de Griekse legende in een bloem veranderd door oppergoed Zeus als straf voor de jaloezie van Asklepios. Daarom worden aan deze bloem ook wel helende krachten toebedeeld! Naast heling staat de pioenroos voor romantiek, standvastigheid en langdurige liefde. Een pioenroos kan namelijk wel honderd jaar oud worden. Daarom zijn pioenrozen ook favoriete bloemen bij bruidsboeketten!

Een prachtige bloem in bruidsboeketten en voor Moederdag

Vanwege zijn verbluffende schoonheid, de diepe symboliek en het feit dat hij bloeit in het late voorjaar, is de pioenroos ontzettend geliefd in lenteboeketten. Ook mag hij uiteraard niet ontbreken in het bloemetje dat je jouw moeder geeft voor moederdag. En ben je net als ons helemaal weg van pioenrozen en wil je deze prachtige bloemen op je bruiloft? Plan je bruiloft dan eind mei of in juni en neem contact met ons op. Met onder meer de mooiste pioenrozen in volle bloei zorgen we voor een sprookjesachtige aankleding van jullie bruiloft.