Je leest het goed: bloemen kunnen horen! En dat niet alleen: ze kunnen zelfs nog praten ook. Recent onderzoek toont namelijk aan dat bloemen reageren op geluid en dat ze geluiden maken waarmee ze aangeven hoe ze zich voelen. Hoe zit dat precies? En is het mogelijk om een gesprek te voeren met je veilingverse boeket of je kamerplant?
Teunisbloem reageert op bijengeluiden: meer zoete nectar
Enige jaren geleden onderzocht dr. Lilach Hadany in Tel Aviv het effect van verschillende geluiden op de teunisbloem (ook wel bekend als Evening Primrose), een bloem die rondom Tel Aviv veel voorkomt. Bijzonder aan deze bloem is dat hij veel nectar vormt en dat je dit goed kan meten.
In het lab stelden dr. Hadany en haar team teunisbloemen bloot aan vijf verschillende geluiden, waarna ze keken wat er met de nectar gebeurde. Wat bleek? Bij bloemen die geen geluiden of hoge geluiden te horen kregen, gebeurde er niets. Maar bij bloemen waarbij op korte afstand het geluid van een honingbij werd afgespeeld, gebeurde er iets opmerkelijks: binnen enkele minuten was hun nectar veel zoeter geworden! Waarschijnlijk doen deze bloemen dit om bijen aan te trekken.
Ook andere plantsoorten horen met hun bloemen
Nadien herhaalden de onderzoekers dit experiment met andere bloemen en telkens weer produceerden de bloemen zoete nectar bij het horen van dat ene geluid. Ook bleek dat het echt de bloemen zijn die geluiden opvangen: toen de onderzoekers de bloemblaadjes weghaalden, bleef het effect weg! Ze concludeerden dus dat planten het geluid van bijen kunnen horen en dat hun bloemen als oren fungeren.
Uit een ander onderzoek bleek bovendien dat bepaalde planten reageren op het geluid van rupsen. Deze planten maken dan specifieke chemicaliën aan waar een rups niet van houdt.
Tomaten- en aardappelplanten vertellen hoe ze zich voelen
En het wordt nog gekker, want hetzelfde team onderzoekers uit Tel Aviv deed vorig jaar ook een studie naar geluiden die planten zelf maken. Het was al bekend dat planten ultrasone geluiden maken, maar dat hier ook een betekenis achter zou zitten, was voor velen toch echt een brug te ver. Niets bleek echter minder waar: planten maken verschillende geluiden, afhankelijk van hoe ze zich voelen!
In het onderzoek van dr. Lilach Hadany en haar team werden geluiden opgenomen van aardappelplanten en tomatenplanten. Een deel van de planten was gezond, maar bij andere planten gaven ze expres te weinig water of sneden ze in de stelen. De opnamen van de ultrasone geluiden werden vervolgens geanalyseerd met behulp van speciale AI-software. En ja hoor: afhankelijk van of een plant gezond was, sneeën had of juist een watertekort, maakten de planten andere geluiden. Benieuwd hoe die geluiden klinken? Bekijk dan dit Youtube-filmpje!
Praten met je eigen bloemen en planten
En dan de hamvraag: heeft het zin om met je eigen bloemen en planten te praten? In principe dus niet, tenzij je precies het geluid van een honingbij na kan doen en beschikt over speciale software met kunstmatige intelligentie om ultrasone geluiden die planten maken op te vangen. Maar hey, wie zijn wij om te bepalen wat jij wel en niet doet je bloemen en planten? Voel je vrij en bestel een veilingvers boeket, laat vandaag nog bezorgen en probeer er gewoon eens een gesprek mee te voeren! Zorg beter wel dat er niemand in de buurt is, want je weet nooit wat mensen gaan denken!