De betekenis van bloemen

Ontdek de taal van bloemen en maak altijd de juiste indruk.

Wil je laten zien hoeveel je om iemand geeft, wat een persoon voor je betekent of hoe dankbaar je bent? Maar weet je niet goed hoe je het moet verwoorden? Zeg het dan met bloemen. Niet alleen is niets zo attent dan het geven van een prachtig boeket verse bloemen, ook heeft iedere bloem een eigen betekenis. Je kan er dus alles mee zeggen, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar ze voor staan. Op deze pagina hebben we daarom de betekenis van bloemen voor je op een rijtje gezet, zodat jij voor iedere gelegenheid het perfecte boeket kan bestellen.

Floriografie: de taal van de bloemen

Allereerst iets over de taal van de bloemen, oftewel floriografie. Floriografie gaat terug tot de tijd van de Romeinen, maar kwam pas echt tot bloei (niet grappig bedoeld) in de tweede helft van de negentiende eeuw, in het Groot-Brittannië van koningin Victoria. In die tijd was het absoluut not done om openlijk je gevoelens aan iemand kenbaar te maken.

Dus wat deed de gegoede burgerij om ondanks de strenge etiquette toch gevoelens te communiceren? Precies: ze gebruikten bloemen om te vertellen wat ze voor de ander voelden. Wat ze dan deden was een klein boeketje sturen: een boeketje met geurige kruiden en één of enkele bloemen die precies aangaven wat iemand wilde zeggen.

Om met succes op deze manier te communiceren, was het heel belangrijk dat zowel de verzender als de ontvanger op de hoogte is van alle subtiele verschillen in betekenis tussen alle bloemsoorten. Een enkele narcis is bijvoorbeeld niet al te best, terwijl meerdere narcissen juist geluk brengen.

Benieuwd wat de betekenis is van de meestvoorkomende bloemen of wil je gewoon je floriografie eens bijspijkeren? Lees dan snel verder!

De betekenis van bloemen die romantische liefde symboliseren

Ben je verliefd op iemand? Ga dan voor romantische bloemen als rode rozen, dahlia’s, anjers, pioenrozen en rode tulpen. Door zorgvuldig je boeket te kiezen, kun je heel precies aangeven wat je voelt voor iemand!

Rode rozen

Allereerst uiteraard de ultieme liefdesbloem: de rode roos. Volgens de legende haalde de Griekse godin van de liefde, Aphrodite, ooit haar hand open aan een rozendoorn. Haar bloed vloeide toen over de witte bladeren, en zo ontstond de rode roos. Geloof ervan wat je wilt, maar zeker is dat rode rozen voor liefde en passie staan.

Niet alleen de bloem zelf, ook het aantal rozen dat je geeft heeft een betekenis:

  • 1: liefde op het eerste gezicht
  • 2: liefde én passie
  • 3: om te vieren dat je één maand samen bent
  • 10: om te laten zien dat iemand perfect is
  • 15: om je liefdevol te verontschuldigen
  • 24: je verklaart iemand de onvoorwaardelijke liefde
  • 100: eeuwige liefde, oftewel het ultieme romantische statement

Dahlia’s

Ook dahlia’s zijn bloemen die vaak gegeven worden in een romantisch boeket. Ook zijn ze perfect voor trouwboeketten, want ze symboliseren een innige band en een belofte om trouw te zijn. Daarbij staat een rode dahlia wat meer voor kracht en passie, terwijl de roze variant meer tederheid en vrouwelijkheid symboliseren. In het wit staan ze voor puurheid.

Anjers

Een klassieker ook in ontzettend veel liefdesboeketten is de anjer. Ze symboliseren liefde en affectie. Let wel goed op de kleur die je bestelt, want daar zitten wat nuances in. Rood staat altijd voor liefde, maar lichtrood is meer bewondering terwijl donkerrood staat voor echte passie. Een witte anjer laat dan weer pure liefde zien en de roze worden vaak gezien als symbool van moederlijke liefde.

Pioenroos

Pioenrozen zijn van nature ontzettend standvastig. Zelfs na meer dan honderd jaar kan de plant nog steeds prachtige bloemen geven. Een pioenroos is dan ook de perfecte bloem bij bruiloften. Naast langdurige kracht staat deze bloem voor romantiek en liefde en is dan ook een voorteken voor een lang en gelukkig huwelijk. Houd er wel rekening mee dat pioenrozen alleen in het voorjaar en het begin van de zomer bloeien!

Rode tulpen

Misschien we de mooiste lentebloem: de rode tulp. Sowieso zal het hart van de ontvanger van deze prachtige bloemen een hupje maken door hun schoonheid, maar er zit nog een diepere laag achter. Rode tulpen staan namelijk voor ontluikende passie. Iemand die jou een bos rode tulpen geeft wil graag heel dicht bij je in de buurt zijn (als hij of zij tenminste floriografie kent).

Vriendschaps-bloemen en hun betekenis

Bloemen zijn niet alleen voor geliefden en bruiloften, ook als teken van vriendschap kun je er ontzettend veel mee zeggen. Wil je dus die ene vriend of vriendin waar je altijd zoveel plezier mee hebt eens in het zonnetje zetten? Doe het dan met een boeket met onderstaande bloemen.

Gele rozen

Daar waar de rode variant staat voor passie, staan gele rozen echt voor vriendschap. De felle zonneachtige kleur symboliseert plezier, vriendschap en dat echte zomerse geluksgevoel. Naast deze bijzondere boodschap geven gele rozen ook echt een unieke kleurexplosie. Wanneer de knoppen opengaan is het net alsof de zon opkomt. Prachtig!

Freesia

De delicate freesia is echt een bloem om aan vrienden te laten zien dat je aan hen denkt en dat je er voor hen bent. Deze prachtige bloem symboliseert namelijk emotionele steun. Een perfecte bloem dus in boeketten om iemand sterkte of beterschap te wensen. Samen met deze bijzondere betekenis zullen de prachtige kleuren de ontvanger direct beter laten voelen.

Matthiola

De Matthiola, ook wel bekend als Violier, is een heerlijk geurende bloem die prachtig wit-roze bloeit. Hij zegt eigenlijk alles wat een romantische bloem ook zegt, maar dan zonder de passie. Hij past daarom erg goed in romantische boeketten als mooie toevoegen en is daarnaast perfect in vriendschapsboeketten. Dit is echt een bloem die je aan je beste vriend(in) of soulmate geeft.

Incalelie

Wil je een goede vriend of vriendin feliciteren met bijvoorbeeld een verjaardag? Dan zit je altijd goed met een boeket met daarin incalelies. Deze schitterende tropisch ogende bloem staat namelijk niet alleen voor vriendschap, maar symboliseert ook al het geluk dat iemand zich maar kan wensen. Volgens de verhalen symboliseert ieder blaadje van de bloem ook wat belangrijk is in vriendschap: inzet, humor, begrip, geduld, respect en meelevendheid.

De symboliek van bedankt bloemen

Ben jij iemand ontzettend dankbaar? Vanwege een bepaalde daad of gewoon, omdat iemand er voor je is? Laat dan je dankbaarheid zien met een speciaal boeket met daarin de volgende bloemsoorten.

Roze rozen

Roze rozen zijn ideaal om iemand te laten zien hoe dankbaar je bent en hoe veel je het bewondert wat iemand heeft gedaan. Deze prachtbloemen geef je aan een vriend of familielid die veel voor je betekent heeft of die je door een moeilijke tijd heeft geholpen. Het zijn namelijk echte symbolen van dankbaarheid.

Hortensia

Ook de prachtige hortensia is een schitterende bloem om te laten zien hoe dankbaar je bent. De betekenis van de hortensia is in de floriografie vergelijkbaar met die van de roze roos, maar er is wel een subtiel verschil. De hortensia staat namelijk specifiek voor dankbaarheid om iemands goede hart, dus iemands verheven intenties richting jou.

Bloemen die staan voor bewondering

Iemand laten zien hoezeer je ze bewondert, doe je met bloemen die bewondering symboliseren. De volgende bloemsoorten zijn heel geschikt in boeketten die je bijvoorbeeld aan je moeder of je oma geeft of aan iemand die een hele knappe prestatie heeft neergezet.

Orchideeën

Orchideeën zijn prachtige delicate bloemen: wat ons betreft één van de mooiste bloemen op aarde! En het speciale is dat de orchidee niet alleen ontzettend mooi is, maar dit ook symboliseert: een orchidee staat voor zeldzame en delicate schoonheid. Een dierbare een orchidee geven zegt dus dat je hem of haar enorm waardeert.

Camelia

Heb jij grote bewondering voor iemand, maar leeft deze ver weg? Laat dan een boeket met daarin (roze) camelia’s bezorgen. Deze bloem laat zien dat je veel om ze geeft en ze bewondert. Daarbij staat de roze kleur ook nog voor missen, dus met een roze camelia spreek je bewondering uit en geef je aan dat je iemand mist.

Duizendschoon

Ook de duizendschoon, een bloem die laat in de zomer tot bloei komt, is een perfecte bloem om dankbaarheid te tonen. Naast dankbaarheid staat de duizendschoon voor kracht en mannelijkheid. Een mooie bloem dus om aan een held in jouw leven te geven, zoals je vader of je man.

Amaryllis

De amaryllis is een bloem die we veel gebruiken in kerstboeketten, omdat het een bloem is die in de winter bloeit. Daarnaast is het een perfecte bloem om cadeau te doen aan iemand die je enorm waardeert, omdat de amaryllis trots symboliseert en staat voor een betoverende schoonheid.

Lavendelroos

Tot slot is ook de lavendelroos een prachtige bloem om te geven uit bewondering aan iemand. De lavendelroos is echt de prinses van de bloemenwereld, met haar ontelbare tinten paars waarmee ze haar aanschouwers betovert. En dat is ook precies waar de bloem voor staat: betovering. Geef een lavendelroos dus aan iemand die enorm veel indruk op jou maakt.

Bloemen die respect en sympathie uitdragen

Ook de dood hoort helaas bij het leven. Daarbij is de dood bij uitstek een thema waarbij de juiste woorden vaak moeilijk te vinden zijn. Met de volgende bloemsoorten toon je respect voor de overledene en steek je nabestaanden een hart onder de riem.

Witte lelies

De witte lelie is een bloem die vaak gebruikt wordt in rouwstukken en kistbekleding. Naast dat hij er heel mooi uitziet symboliseert de witte lelie namelijk ook puurheid, onschuld en sympathie. In de floriografie staat deze bloem ook wel voor de onsterfelijkheid van de ziel en de natuurlijke balans tussen leven en dood.

Hyacinten

De hyacint is een bloem die spijt en verdriet symboliseert. Volgens de Griekse legende vochten de goden Apollo en Zephyrus ooit om de liefde van Hyacinthos, een mooie jonge held. Hun gevecht liep echter zo uit de hand dat ze er Hyacinthos mee doodden. Op de plek waar zijn bloed vloeide begon toen een speciale bloem te bloeien: de hyacint.

Statice

Statice staat voor een mix van blije herinneringen en sympathie, wat het dus een ideale bloem maakt als je iemand sterkte wil wensen na het verlies van een dierbare. Daarnaast kunnen de kleuren en de looks van statice mensen ook wat afleiding, hoop en lichtheid bezorgen, wat in donkere tijden zeker van pas komt.

Klaprozen

De klaproos – ook wel bekend als papaver – is een bloem die staat voor troost en dankbaarheid. Deze schitterende dieprode bloem wordt dan ook vaak gebruikt om de doden te herdenken. De bloem dankt deze betekenis aan het feit dat ze spontaan groeiden in de bloedige loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, nadat de zaden ervan op de laarzen van een Canadese soldaat waren meegebracht. Deze symboliek komt prachtig tot uitdrukking in het wereldberoemde gedicht In Flanders Fields van John McCrae.

Bloemsoorten die leven en plezier betekenen

Iedere bloem brengt als niets anders plezier, troost en schoonheid in huis. Maar er zijn ook nog enkele bloemsoorten die nog meer het leven het plezier symboliseren.

Zonnebloemen

Zonnebloemen brengen je als geen andere bloem in vervoering. De felgele kleuren en de grote, bijna blije bloemkoppen stralen in alles plezier en blijheid uit. Zoek je dus een bloem om iemand in extase te brengen? Dan mogen één of meerdere zonnebloemen niet ontbreken in het boeket!

Gerbera’s

Ook Gerbera’s brengen kleur, plezier en leven in huis. Het is een favoriete bloem van onze bloemisten, omdat ze prachtig passen en intense kleuren toevoegen in ieder boeket. Ze symboliseren dan ook vrolijkheid en staan daarnaast voor loyale liefde. Oftewel: met Gerbera’s maak je zeker te weten iemands dag.

Chrysanten

Ook prachtige chrysanten zijn bloemen waar ieder boeket nog mooier van wordt. Dat niet alleen, want ze staan voor optimisme, plezier en een lang en gelukkig leven. Perfect dus om te geven bij talloze gelegenheden. Daarnaast is de chrysant de geboortebloem van de maand november, dus heel leuk als cadeau voor iemand die in deze maand jarig is!

Narcissen

Narcissen zijn een van de eerste bloemen die je ziet wanneer de lente begint. Je raadt het dus al: ze staan voor een nieuw begin en symboliseren wedergeboorte en een gelukkige toekomst. Geef deze bloemen dus aan iemand als je hem of haar veel geluk wil wensen. Geef er wel altijd meerdere, want één enkele narcis brengt ongeluk.

Gele tulpen

In de taal van de bloemen staat geel voor hoop en optimisme, en dat is bij de gele tulp niet anders! De gele tulp is dan ook echt een bloem die staat voor blijheid en een zonnige toekomst. En niet alleen de betekenis van bloemen als een gele tulp is optimistisch, ook hun schitterende intense kleuren stralen plezier en optimisme uit. Een prachtige bloem dus voor een vrolijk lenteboeket!