Zo zorg je voor tulpen in een vaas

Acht tips om zo lang mogelijk van tulpen te genieten

Zeg je tulpen, dan zeg je blijheid, voorjaar, optimisme, vrijheid en vooral: schitterende en intense kleuren. Geen wonder dat onze Nederlandse tulpen zo gewild zijn bij liefhebbers over heel de wereld! Het tulpenseizoen begint in januari en loopt dan door tot ongeveer half mei. Wil jij ook een boeket tulpen en wil je hier zo lang mogelijk van genieten? Lees dan snel verder, want we hebben alle tips voor het verzorgen van tulpen in een vaas voor je op een rijtje gezet.

1. Kies verse tulpen

In Nederland tref je het, want er is geen betere plek ter wereld om tulpen te laten groeien dan in ons natte land. Vanaf maart zie je ze op de velden, terwijl ze in de maanden daarvoor in de kassen tot bloei komen. Deze tulpen worden dagelijks in de ochtend verhandeld op de bloemenveiling, dus er zijn altijd dagverse tulpen beschikbaar. Koop je tulpen daarom altijd bij een bloemist die werkt met veilingverse bloemen. Op die manier weet je ook zeker dat de tulpen het langst mooi blijven in de vaas. Ook bij De Duinroos werken we alleen met veilingverse bloemen. Bekijk hier onze prachtige tulpen boeketten!

2. Snijd de tulpenstelen schuin af

Wanneer je dan je tulpen in huis hebt, is het belangrijk dat je de steeltjes direct schuin afsnijdt. Gebruik hiervoor een goed scherp mes, zodat je de vaten in de steel niet beschadigd. Op die manier kunnen je tulpen straks het beste hun water opnemen.

3. Laat je tulpen even bijkomen

Veel mensen zetten hun tulpen na ontvangst meteen op vaas, maar dit kun je eigenlijk beter niet doen. Tulpen houden namelijk niet zo van plotselinge temperatuurschommelingen. Daarom is het beter om de tulpen even te laten bijkomen en ze eerst in een krant te wikkelen en te plaatsen in een (schone) emmer met schoon kraanwater op een koele plek, bijvoorbeeld in de garage. Door ze zo een uurtje te laten staan kunnen de bloemen zich mooi volzuigen en kunnen ze wennen aan de temperatuur.

4. Zet de tulpen in een vaas met schoon water

Wanneer de tulpen zijn geacclimatiseerd, kun je ze op vaas zetten. Houd er rekening mee dat tulpen gevoelig zijn voor bacteriën, dus gebruik altijd een goed schone vaas met vers kraanwater. Voeg de snijbloemvoeding toe en let er ook op dat er geen bladeren in het water hangen, omdat dit kan gaan rotten met bacteriën als gevolg. Het water verversen is niet nodig, maar vul wel regelmatig wat bij. Op die manier hebben je tulpen altijd voldoen om te drinken. Eventueel kun je ook een beetje suiker aan het water toevoegen: dit gaat de vermenigvuldiging van bacteriën tegen.

5. Kies een tulpenvaas of andere passende vaas

Wist je dat er speciale vazen bestaan voor tulpen? Tulpenvazen, ook wel bekend als toetervazen, zijn voorzien van meerdere openingen. In iedere opening kun je een apart steeltje zetten, zodat de steel optimaal ondersteund wordt en zo lang mogelijk goed blijft. Deze vazen werden al in de zeventiende eeuw gebruikt om zo goed mogelijk voor de toen extreem kostbare tulpen te kunnen zorgen. Uiteraard kun je ook een klassieke vaas gebruiken om je tulpen in te zetten. Let er dan wel op dat het boeket voldoende ruimte heeft om te groeien: tulpen groeien namelijk altijd nog een paar centimeter door in de vaas.

6. Plaats je vaas met tulpen op een koele plek zonder fruit en narcissen

Om ervoor te zorgen dat je tulpen zich goed voelen op hun nieuwe plekje, zet je ze het best op een koele plek en uit de tocht. Vermijd ook direct zonlicht, want daar houden tulpen niet zo van. Let er daarnaast op dat je de tulpen uit de buurt van fruit en narcissen zet. Deze verspreiden namelijk gassen die ervoor zorgen dat tulpen sneller verwelken.

7. Tulpen verzorgen in de vaas: gebruik een naald om groeien te stoppen

Zoals we al aangaven groeien tulpen altijd nog een beetje door in de vaas. Hierdoor worden de stelen dus langer, wat ervoor kan zorgen dat de tulpen minder fier rechtop blijven staan. Om dit te voorkomen, kun je een trucje gebruiken. Neem een scherpe, schone naald, en prik hiermee door de steel, net onder de knop van tulp. Hierdoor zal de steel van de tulp niet meer langer worden en gaat de bloem dus minder snel hangen.

8. Tulpen verzorging bonustip: zet de vaas ’s nachts buiten

En dan als laatste nog een bonustip voor wie echt het onderste uit de vaas wil halen: zet je tulpen ’s nachts buiten. Doe dit wel uit de wind en in nachten zonder nachtvorst. Tulpen houden enorm van een beetje kou en dit zal ervoor zorgen dat ze nóg langer mooi blijven.

Meer weten over het verzorgen van tulpen in een vaas?

Door te kiezen voor veilingverse tulpen ben je sowieso gegarandeerd van een bos tulpen die minstens een week lang mooi blijft in de vaas. Wij geven namelijk zeven dagen vaasgarantie op al onze boeketten. En neem je bovenstaande verzorgingstips voor tulpen in acht? Dan geniet je nog veel langer van je bloemen. Meer weten over het verzorgen van tulpen in een vaas? Neem dan gewoon contact op. Onze bloemisten vertellen je met plezier alles over hun passie en beantwoorden al je vragen.