Bij een prachtig boeket verse snijbloemen hoort een mooie vaas. Dat je een enkele rode roos niet in een grote ronde vaas moet zetten en dat je een veldboeket niet in een tulpenvaas zet, had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht. Maar hoe groot moet een vaas dan wel zijn? En welke vorm past bij welke soort boeketten? Dat en meer ontdek je vandaag: hier zijn zeven tips voor het kiezen van de perfecte vaas!
Tip 1. Beschouw boeket en vaas als één geheel
Een boeket zonder vaas is als een fiets zonder wielen: dat gaat niet werken. Tegelijkertijd is een vaas zonder bloemen ook een tikkeltje saai. Bloemen en vazen horen dus bij elkaar en daarom raden we aan om deze ook als één geheel te zien. Ga dus op zoek naar een vaas die bij je boeket past, of – als je al een eyecatcher van een vaas hebt – naar een boeket dat past bij je vaas.
Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een vaas voor een uitbundig en kleurrijk boeket? Dan is een neutrale witte of glazen vaas perfect, omdat hij het boeket er nog uitbundiger uit laat zien. Heb je juist een uitgesproken vaas die het pronkstuk vormt van jouw interieur? Dan is een boeket met pastelkleurige of witte bloemen weer heel mooi, omdat ze de vaas nog meer laten stralen.
Tip 2. De perfecte vaas is niet te groot, maar ook niet te klein
Met name het formaat van de vaas moet passen bij de grootte van het bloemstuk dat je erin wilt zetten. Een te kleine vaas biedt simpelweg niet voldoende ruimte en zal ervoor zorgen dat de steeltjes afklemmen. Ook oogt (en is) een te kleine vaas niet stabiel. Een te grote vaas moet je ook niet willen, want dan zie je de bloemen niet goed.
Wat de perfecte grootte is voor je vaas? Bloemschikkers houden aan dat de hoogte van de vaas tussen één derde en twee derde van de hoogte van het boeket moet zitten. Heb je dus een boeket van zestig centimeter hoog? Neem dan een vaas van twintig tot veertig centimeter.
En wil je nou met mathematische precisie de ideale vaashoogte bepalen? Kijk dan eens naar de reeks van Fibonacci en probeer een verhouding volgens de gulden snede te creëren. Hiervoor deel je de hoogte van het boeket door het getal phi (1,618). Bij een boeket van zestig centimeter kom je dan dus op een vaashoogte van 37,08 centimeter. Volgens de regels van de esthetica krijg je op die manier het allermooiste resultaat.
Tip 3. Let op de vorm van de vaas
Naast de hoogte speelt ook de vorm van je vaas een grote rol in de uitstraling van je bloemstuk op tafel. Daarnaast is de juiste diameter belangrijk om ervoor te zorgen dat de stelen niet bekneld raken of juist te weinig ondersteuning krijgen. Enkele tips:
- De meeste boeketten komen het beste tot hun recht in een vaas met een zandlopervorm (brede opening, versmalling en brede onderkant), zoals een kelkvaas of een druppelvaas.
- Gebruik smalle vazen (bijvoorbeeld in de vorm van een fles) voor losse bloemen of kleine boeketten met twee of drie steeltjes.
- Voor tulpen of gebonden boeketten is een cilindervormige vaas meestal heel mooi.
- Zoek je een vaas voor een vol en rond boeket? Denk dan eens aan een bolvormige vaas, zoals een kruikvaas of een bolvaas.
Tip 4. Kies een vaas uit het juiste materiaal
Om zo lang mogelijk van je vaas – en je boeketten – te kunnen genieten, raden we aan om vazen van glas en (geglazuurd) keramiek te gebruiken. Niet alleen omdat dit een luxe uitstraling geeft, maar vooral omdat deze vazen niet gevoelig zijn voor water en krassen en daarom goed schoon te houden zijn. Op die manier blijft ook het water in de vaas langer schoon en daar houden verse snijbloemen van!
Plastic vazen raden we dus af, omdat hier snel krassen in ontstaan, waar vuil en bacteriën in blijven zitten. Hetzelfde geldt voor kristal en ongeglazuurd keramiek als terracotta: hierin ontstaan in de loop der tijd krasjes en barstjes, waar micro-organismen zich in nestelen. Funest voor je vaasleven! Ook metaal is niet ideaal, omdat dit gaat reageren met het zure vaaswater, wat zorgt voor giftige metaalionen in je vaas.
Bonustip: wil je toch een metalen of kristallen vaas gebruiken? Doe dit dat in combinatie met een inzetvaas!
Tip 5. De mooiste vazen passen bij je interieur
Let er verder op dat je vaas qua vormgeving en afwerking past bij je interieur. Want zo’n neongroene vaas mag dan wel opvallen: in een modern industrieel interieur is dat echt geen gezicht. Doorzichtige glazen vazen en keramische vazen in de kleuren zwart, wit en grijs kunnen altijd wel, ook omdat ze een mooi contrast vormen met de groene bladeren van je boeket. Hierdoor springen je bloemen nog meer in het zicht. Ben je op zoek naar een vaas die je interieur verfijning en klasse geeft? Denk dan eens aan een luxe bronskleurige vaas of een vaas uit rookglas.
Tip 6. Zet tulpen in een tulpenvaas
Ben je specifiek op zoek naar een vaas voor een boeket tulpen? Zorg dan goed voor de delicate steeltjes van deze bloemen en kies voor een speciale tulpenvaas. Deze vazen zijn voorzien van meerdere openingen, waardoor je in iedere opening een afzonderlijk steeltjes kan zetten. Dat geeft niet alleen een uniek effect, maar zorgt er ook voor dat je tulpen langer mooi blijven. Meer weten over het verzorgen van tulpen? Lees er hier alles over!
Tip 7. Overweeg een trendy toetervaas
Ben je helemaal weg van vazen met meerdere openingen? En zoek je de perfecte vaas voor ieder type boeket? Overweeg dan één van onze exclusieve toetervazen! Deze vazen zijn dé trend van het moment en bij ons verkrijgbaar in luxe kleuren als brons, goud en matzwart. Ga voor een klein toetervaasje met drie openingen of kies voor een royale eyecatcher met wel twaalf prachtige toeters!